Składniki:
1 kg mięsa( łopatki,szynki)
2 piersi z kurczaka
2 cebule
2 jajka
2 ząbki czosnku
3 łyżeczki soli
po 1 łyżeczce papryki ostrej i słodkiej
1 łyżeczka pieprzu prawdziwego
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
2 łyżeczki estragonu
2 łyżeczki tymianku
2 bułki kajzerki
2 łyżki masła
olej do wysmarowania formy
Wykonanie:
Mięso myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym. Mielimy mięso z jedną piersią z kurczaka. Drugą pierś kroimy w średnią kostkę,dodać do zmielonego mięsa. Bułki moczymy w mleku lub wodzie. Obraną cebulę i czosnek kroimy w drobniutką kosteczkę. Na patelni rozpuszczamy masło, zeszklić pokrojoną cebulę z czosnkiem, po przestudzeniu dodajemy do zmielonego mięsa. Do mięsa dodajemy kolejno namoczoną i odciśniętą bułkę,wbijamy jajka i przyprawiamy pozostałymi przyprawami.Dokładnie wyrabiamy mięso robotem lub ręcznie. Dwie keksówki smarujemy olejem, wykładamy przygotowane mięso. Keksówki wkładamy do zimnego piekarnika. Pieczemy klopsy przez 1 godz. w temp 180° C od momentu nagrzania się piekarnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz