sobota, 11 marca 2017

Pierogi z mięsem gotowanym i pieczarkami

Prezentujemy pomysł na wykorzystanie mięsa z zupy, szczególnie z rosołu, gotowanego, zdrowego, drobiowego, wołowego czy też wieprzowego. Lubimy pierożki więc gotując takie mięso zaplanować warto takie oto danie, można oczywiście stworzyć czysty, mięsny farsz, my proponujemy udział pieczarek, zapewniamy, że smakują wyśmienicie! Zapewniamy - efekt wart zachodu!!

Składniki  na farsz:

1/2 kg mięsa gotowanego wieprzowego
1/2 kg pieczarek
2 cebule
1 ząbek czosnku
1 łyżka mąki pszennej 
pęczek natki pietruszki
2 łyżki oleju 
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
szczypta tymianku 
sól i pieprz świeżo mielony

ciasto na pierogi:

3 szklanki mąki pszennej
1 1/2 szklanki ciepłego mleka
2 łyżki oleju

Wykonanie:

Ugotowane mięso mielimy w maszynce do mięsa. Pieczarki oczyścić, kroimy w kostkę lub trzemy na tarce jarzynowej. Cebulę obieramy, również kroimy w kostkę, zeszklić na rozgrzanym tłuszczu, dodajemy posiekany drobniutko ząbek czosnku oraz pieczarki. Pieczarki dokładnie mieszamy, dusić na wolnym ogniu około 15 minut, uduszone oprószamy mąką, wymieszać, odstawiamy do wystygnięcia. Łączymy pieczarki z mięsem i posiekaną natką pietruszki, doprawiamy pieprzem ziołowym, tymiankiem,solą i pieprzem świeżo mielonym. Dokładnie całość wymieszać.
Na stolnicy wyrabiamy ciasto na pierogi z podanych składników. Rozwałkować placek, wycinamy kółka szklanką, nakładamy przygotowany farsz i sklejamy pierogi. W garnku zagotować osoloną wodę.
Pierogi wrzucamy na wrzącą wodę, gotujemy do ich wypłynięcia.
Ugotowane pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową na półmiski. Rozgrzać olej i obsmażać pierogi z obu stron na złoty kolor. Podawać na gorąco jako danie samodzielne lub dodatek np. do czerwonego barszczyku. 



Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz