Składniki na farsz:
1/2 kg mięsa gotowanego wieprzowego
1/2 kg pieczarek
2 cebule
1 ząbek czosnku
1 łyżka mąki pszennej
pęczek natki pietruszki
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
szczypta tymianku
sól i pieprz świeżo mielony
ciasto na pierogi:
3 szklanki mąki pszennej
1 1/2 szklanki ciepłego mleka
2 łyżki oleju
Wykonanie:
Ugotowane mięso mielimy w maszynce do mięsa. Pieczarki oczyścić, kroimy w kostkę lub trzemy na tarce jarzynowej. Cebulę obieramy, również kroimy w kostkę, zeszklić na rozgrzanym tłuszczu, dodajemy posiekany drobniutko ząbek czosnku oraz pieczarki. Pieczarki dokładnie mieszamy, dusić na wolnym ogniu około 15 minut, uduszone oprószamy mąką, wymieszać, odstawiamy do wystygnięcia. Łączymy pieczarki z mięsem i posiekaną natką pietruszki, doprawiamy pieprzem ziołowym, tymiankiem,solą i pieprzem świeżo mielonym. Dokładnie całość wymieszać.
Na stolnicy wyrabiamy ciasto na pierogi z podanych składników. Rozwałkować placek, wycinamy kółka szklanką, nakładamy przygotowany farsz i sklejamy pierogi. W garnku zagotować osoloną wodę.
Pierogi wrzucamy na wrzącą wodę, gotujemy do ich wypłynięcia.
Ugotowane pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową na półmiski. Rozgrzać olej i obsmażać pierogi z obu stron na złoty kolor. Podawać na gorąco jako danie samodzielne lub dodatek np. do czerwonego barszczyku.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz