6-7 świeżych pieczarek
1/2 opakowania serka mascarpone
2 jajka
1 szklanka mąki pszennej
1/2 małej łyżeczki proszku do pieczenia
400 g śmietany 12%
szczypta soli
szczypta gałki muszkatołowej
olej do smażenia
Wykonanie:
Do miski wbijamy jajka, wlewamy śmietanę, dodajemy serek mascarpone roztrzepujemy trzepaczką do ciasta. Pieczarki myjemy trzemy na tarce jarzynowej, dodajemy do roztrzepanej masy. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia przyprawiamy solą i gałką muszkatołową. Mieszamy ciasto drewnianą łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy placuszki z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu placuszki wykładamy na papierowy ręcznik kuchenny aby wchłonął nadmiaru tłuszczu. Placuszki podajemy z konfiturą z wiśni lub jogurtem naturalnym.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz