środa, 15 marca 2017

Placuszki pieczarkowo serowe

Składniki:

6-7 świeżych pieczarek
1/2 opakowania serka mascarpone
2 jajka
1 szklanka mąki pszennej
1/2 małej łyżeczki proszku do pieczenia 
400 g śmietany 12%
szczypta soli
szczypta gałki muszkatołowej
olej do smażenia

Wykonanie:

Do miski wbijamy jajka, wlewamy śmietanę, dodajemy serek mascarpone roztrzepujemy trzepaczką do ciasta. Pieczarki myjemy trzemy na tarce jarzynowej, dodajemy do roztrzepanej masy. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia przyprawiamy solą i gałką muszkatołową. Mieszamy ciasto drewnianą łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy placuszki z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu placuszki wykładamy na papierowy ręcznik kuchenny aby wchłonął nadmiaru tłuszczu. Placuszki podajemy z konfiturą z wiśni lub jogurtem naturalnym. 


Smacznego :)