sobota, 18 marca 2017

Ryba i marchewkowe spaghetti

Proponujemy efektowne, dietetyczne, proste w wykonaniu -  danie z udziałem wszechobecnej w takim przypadku - marchewki, a w połączeniu z zielonym groszkiem i rybą w ziołach, to piękna kompozycja

Składniki:

porcja, filet świeżego łososia,
3 szt marchewki,
puszka groszku konserwowego
przyprawa do ryb
sok z połowy cytryny

Wykonanie:

Filet łososia opłukać, osuszyć z wody ręcznikiem papierowym, skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawą do ryb, odstawić.
Marchewki oskrobać i korzystając z obieraczki do warzyw strugać wzdłuż na paski, wzdłuż marchewki, bardzo sprawdza się właśnie taka obieraczka znana nam powszechnie. W ten sposób przygotować marchewkowe spaghetti, włożyć na sitko, które umieszczamy nad garnkiem z wodą i parować do miękkości. Posiadacze garnka do gotowania na parze mają prostsze zadanie.
Rybę w przyprawach owijamy w folię i pieczemy w tym czasie w piekarniku, można piec w torebce do pieczenia, ryba i marchewka, mniej więcej, w tym samym czasie, około 30 min. powinny być gotowe. Groszek konserwowy podgrzać, można użyć mrożonego groszku, a wtedy go ugotować.
Ułożyć na talerzu: marchewkowy makaronik, posypać groszkiem, ułożyć rybę i zajadać ze smakiem takie zdrowe, dietetyczne danie.




Smacznego :)