Składniki:
1 kg fileta z mintaja (może być inna ryba )
4 plastry ananasa z puszki
4 cebule
2 małe cukinie
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
1 łyżeczka pasty pomidorowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
olej do smażenia
sól do smaku
Wykonanie:
Filet z ryby kroimy w kawałki 4 cm solimy, obtaczamy w połączonych dwóch rodzajach mąki. Kawałki ryby smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.Usmażoną rybę wykładamy na ręcznik papierowy. Z patelni po smażonej rybie zlewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i cukinię. Dusimy na wolnym ogniu podlewając sokiem z ananasa. Pod koniec duszenia, przyprawiamy pieprzem cytrynowym i pastą pomidorową, chwilkę dusimy jeszcze. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę ananas, dokładnie mieszamy. W szklanym naczyniu układamy na przemian kawałki ryby oraz przygotowany gorący sos. Tak przygotowaną danie rybne odstawiamy na 24 godz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz