50 dag mąki tortowej
6 dag drożdży
1/2 szklanki mleka
6 żółtek
15 dag cukru
1 cukier wanilinowy
1/2 kostki masła(może być margaryna)
szczypta soli
10 dag rodzynek
Wykonanie:
Do dużej miski wlewamy ciepłe mleko, dodajemy 1 łyżkę mąki, łyżeczkę cukru i drożdże dokładnie mieszamy. Powstały rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę dodajemy do wyrośniętego rozczynu wsypujemy przesianą mąkę po czym zagniatamy ciasto. Na koniec wyrabiania dodajemy roztopione masło, cukier wanilinowy oraz przepłukane ciepłą wodą rodzynki. Wyrobione ciasto na babę odstawić w ciepłe miejsce. Formę smarujemy tłuszczem, wykładamy wyrośnięte ciasto i odstawić na kilka minut aby ciasto powtórnie wyrosło. Pieczemy babę w nagrzanym piekarniku 180°C około 45 minut. Po upieczeniu babę dekorujemy posypując obficie cukrem pudrem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz