1 kg słodkiej kapusty
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
sól i pieprz świeżo mielony
ciasto naleśnikowe
1 szklanka mleka
1/2 szklanki wody
2 jajka
1 szklanka mąki pszennej
szczypta soli
olej do smażenia
Wykonanie:
Kapustę szatkujemy, gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości odcedzamy na durszlaku. Na patelni rozpuszczamy masło z oliwą, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić. Do zeszklonej cebuli dodajemy odcedzoną kapustę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawiamy solą i pieprzem oraz koncentratem pomidorowym. Energicznie wszystko wymieszać dusimy przez chwilę na wolnym ogniu. Odstawiamy do przestygnięcia. W misce przygotowujemy ciasto naleśnikowe z podanych produktów, smażymy naleśniki. Naleśniki smarujemy przestudzonym farszem z kapusty zwijamy lub składamy w chusteczkę podsmażamy na patelni z niewielką ilością oleju. Podajemy na gorąco z barszczem lub zupą krem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz