Składniki:
Ciasto miodowe
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru brązowego
pół szklanki oleju
kostka margaryny
5 jajek
4 łyżki śmietany 18%
4 łyżki miodu
3 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżki kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
Masa
1 litr mleka
2 budynie bez cukru
1 kostka masła
5 łyżek cukru
2 torebki cukru waniliowego
Glazura orzechowa
3 łyżki masła
150 g - 200 g orzechów włoskich
4 łyżki miodu
Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta włożyć do miski i wyrobić ręką na jednolitą masę. Ciasto jest dość rzadkie i takie ma być. Podzielić na 2 części.
Blaszkę 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć 1/2 ciasta, rozsmarować na blaszce, można pomóc sobie łopatką maczaną w gorącej wodzie. Piec 10 -15 minut w temp. 180 stopni C.
Masa orzechowa:
Masło, miód włożyć do rondelka rozpuścić, wrzucić orzechy, mieszać aby masa się nie przypaliła, odstawić.
Na drugim placku ciasta rozłożyć równomiernie masę orzechową, wstawić do piekarnika i piec tak jak pierwszy placek. Nie martwić się, że przy wyjmowaniu ciasto wydaje się z wierzchu jakby surowa, tak się dzieje za sprawą miodu, ale jak ostygnie będzie dobre.
Masa:
W szklance mleka rozrobić budyń, mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, włożyć masło pokrojone w kawałki, wlać rozrobiony budyń, zagotować do zgęstnienia.
Na pierwszy blat ciasta wyłożyć gorącą masę budyniową, na budyń położyć drugi blat ciasta , na wierzchu którego jest orzechowa glazura.Ciasto najlepsze jest następnego dnia, kiedy nabierze odpowiedniej wilgotności.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz