środa, 19 kwietnia 2017

Rolada serowa

Składniki:

1/2 kg sera żółtego miękkiego
2 serki topione kremowe
4 plastry szynki wędzonej
1 małą paprykę czerwoną
pęczek szczypiorku
3 jajka
1 łyżka majonezu
sól i pieprz świeżo mielony

Wykonanie:

Ser wkładamy do woreczka zawiązujemy, zanurzamy w garnku z gorącą wodą. Zostawiamy na kilka minut aż ser zmięknie. Jajka gotujemy na twardo, ostudzimy. Paprykę myjemy, oczyszczamy z ziarenek. Szynkę i paprykę kroimy w drobną kosteczkę. Jajka obieramy, trzemy na tarce jarzynowej, dodajemy posiekany szczypiorek, serki topione, majonez przyprawiamy solą i pieprzem świeżo mielonym. Dokładnie mieszamy powstały farsz. Na stolnicy rozkładamy arkusz 40 /40 foli aluminiowej wykładamy miękki ser z woreczka. Przykrywamy drugim arkuszem foli rozwałkujemy ser na grubości pół centymetra. Zdejmujemy górną część foli. Na rozwałkowany ser rozkładamy równomiernie farsz. Zwijamy w rulon, zawijamy w folię. Wkładamy do lodówki na kilka godzin do stężenia.

Smacznego :)