sobota, 1 kwietnia 2017

Schab nadziewany śliwką wędzoną

Składniki:

1 kg świeżego schabu
1 opakowanie wędzonych śliwek bez pestki
2 ząbki czosnku
sól i pieprz świeżo mielony
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 rękaw do pieczenia (może być naczynie żaroodporne )



Wykonanie:

Schab umyjemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem kuchennym, nacieramy solą, pieprzem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę wymieszanym z ziołami prowansalskimi. Zwijamy w folię spożywczą odstawiamy, w chłodne miejsce na dobę. Śliwki zalewamy wrzącą wodą, odcedzamy na sitku. Schab rozwijamy z foli, długim nożem przebijamy po długości kilka razy. Nadziewamy śliwkami środek schabu, wkładamy do rękawa do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w 160° C około 2 godzin pod koniec pieczenia przecinamy folię aby schab mógł się przyrumienić. Podajemy jako przystawkę z konfiturą z żurawiny lub ćwikłą z chrzanem.



Smacznego.