Składniki:
3 szklanki mąki
1 kostka masła lub margaryny
1 kostka białego twarogu (250 g)
cukier waniliowy,
cynamon do posypania,
2 szt. jabłek
cukier puder
Wykonanie:
Na stolnicy łączymy mąkę cukier waniliowy, tłuszcz i twaróg, łączymy składniki ze sobą, zagniatamy w kulę, schłodzić zawinięte w foli, w lodówce. W tym czasie obrać jabłka, pokroić w cienkie plasterki lub słupki.
Ciasto wyjąć, wałkować dość cienko, wycinać szklanką kółeczka, na nie położyć jabłko posypać z lekka cynamonem i sklejać placuszek z jabłkiem pośrodku. Układać na blaszce, piec w temp. 180 st. około 15-20 minut. Wyjąć, ostudzone oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz