czwartek, 15 czerwca 2017

Popapraniec

Pyszne ciasto, wspaniale się prezentuje, pysznie smakuje, jednym słowem - warto się skusić!

Składniki:

Ciasto:
6 jaj
1 szklanka mąki tortowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1/4 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki suchego maku
pół szklanki wiórek kokosowych
2 łyżki kakao
Masa:
3/4 l mleka
2 torebki budyniu śmietankowego bez cukru lub waniliowego
po 1 łyżce mąki zwykłej i ziemniaczanej
kostka masła
3 cukry waniliowe i 3 łyżki zwykłego cukru
ponadto:
wiśnie drelowane ze słoika
dżem z czarnej porzeczki
rodzynki, migdały, orzechy, wiórki kokosowe

Wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, dodać cukier, ubijać, dodając żółtka. Mieszać łyżką dodając przesianą mąkę połączoną z proszkiem, ostrożnie przemieszać, dolać olej, wymieszać.
Ciasto podzielić na 3 równe części - do jednej dodać kakao, do drugiej dodać wiórki , do trzeciej mak. Ciasto nakładać na wyścieloną papierem blachę, łyżką na przemian, by powstały łaty, do wyczerpania ciasta, można dokładać na już ułożone. Piec w 180 st. C około 30 minut.
Ugotować masę budyniową, którą po wystudzeniu utrzeć z masłem.
Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta, przekroić na pół, nasączyć sokiem z drelowanych wiśni, pozostałe odcedzić na sitku, przesmarować cieniutko dżemem, wyłożyć połowę masy, powkładać w masę wiśnie, przykryć kolejnym blatem ciasta. Przesmarować cienko dżemem, położyć resztę masy, rozrzucić resztę wiśni, położyć gdzieniegdzie dżem, posypać rodzynkami, płatkami migdałowymi, orzechami, wiórkami kokosowymi.
Na koniec zrobić esy floresy z polewy czekoladowej (rozpuszczona czekolada - najlepiej gorzka, z łyżką masła i 3-4 łyżkami wody lub mleka).


Smacznego!