środa, 21 czerwca 2017

Sernik na zimno z dżemem

Ten serniczek stanowi wspaniałą odmianę do ciasta pieczonego, jest znakomity w swej prostocie, ma wspaniały kwaskowy smak, pięknie wygląda, wybornie smakuje, lekkiej konsystencji, doskonała alternatywa do pieczonego sernika, uwierzcie!, polecamy!

Składniki:

1 kg mielonego twarogu śmietankowego
3/4 szklanki cukru pudru
600 ml śmietanki 30%
2 galaretki cytrynowe lub brzoskwiniowe
1 cukier wanilinowy
2 łyżki soku z cytryny
1 mały słoiczek dżemu brzoskwiniowego
2 opakowania herbatników
płatki migdałów  lub wiórki kokosowe  do dekoracji

Wykonanie: 

Galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki przegotowanej wodzie, wymieszać, odstawić do stężenia. Twaróg utrzeć z cukrem pudrem, sokiem z cytryny, cukrem wanilinowym.Śmietanę ubić na sztywno. Do utartego sera dodajemy ubitą śmietanę, tężejącą galaretkę. Łączymy wszystkie składniki na jednolitą masę. Blaszkę wyłożyć papierem pergaminowym wyłożyć herbatnikami. Na herbatniki wyłożyć przygotowaną masę serową i znowu układamy herbatniki. Herbatniki smarujemy dżemem i dekorujemy płatkami migdałów lub wiórkami kokosowymi. Sernik wstawiamy do lodówki na 24 godziny do zastygnięcia.


Smacznego :)