czwartek, 13 lipca 2017

Sernik pod słonecznikiem

Proponujemy pyszny sernik w wydaniu nietypowym, puszysty, z chrupiącym, prażonym ziarnem słonecznika, warstwą ciasta na bazie orzechów i przełamanym smakiem masy kajmakowej, zapewniamy - efekt wizualny i smakowy....gwarantowany!

Składniki:

Ciasto kruche - spód:

1 szklanka mąki krupczatki
1 szklanka mąki zwykłej
kubeczek masła roślinnego
2 łyżki smalcu
3 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Mąki z proszkiem do pieczenia wymieszać, dodać tłuszcz i posiekać siekaczką lub nożem do stanu kruszonki, następnie w palcach rozetrzeć. Dodać żółtka, powinno się nam zlepić w kulę.
Taką kulę ciasta włożyć w woreczek i wstawić do schłodzenia w lodówce na około 30 min.
Blaszkę o wym. 35x25 cm wyścielić papierem d/pieczenia, ciasto rozwałkować na blaszce.

Masa serowa:

1/5 kg sera z wiaderka
1/2 szklanki oleju
2 szklanki cukru
1 szklanka mleka
kubek śmietany (ja dodaję 30% duży kubeczek)
5 żółtek
2 jaja
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
2 łyżki mąki ziemniaczanej
zapach-wedle uznania: sok z cytryny+skórka otarta z cytryny lub podobnie z pomarańczy

Ser przełożyć do miski, dodać pozostałe składniki, wszystko razem zmiksować. Masę serową wylać na kruche ciasto. Pieczemy w 180 st. przez 40-50 minut.

Orzechowa warstwa:


6 białek (pozostały nam z przygotowania ciasta kruchego i masy serowej)
3/4 szklanki cukru
1 szklanka orzechów włoskich,lekko rozdrobnionych
1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
kopiasta łyżka mąki pszennej
1 łyżka bułki tartej

Białka ubić, dodać cukier i ubijać do jej sztywności, dosypywać, połączone wcześniej ze sobą, suche składniki, delikatnie połączyć, wymieszać , przełożyć delikatnie na wierzch podpieczonego sernika i piec jeszcze całość przez około 20-30 minut  (180 st. C)

Masa kajmakowa (krówkowa)


kostka masła
1 puszka masy kajmakowej
ok. 2 łyżek wódki, najlepiej spirytysu

Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce masę z puszki, na koniec wódkę lub spirytus.
Nakładać, smarować na wierzchu sernik, już po ostudzeniu!

Masa słonecznikowa- posypka:

200 g słonecznika łuskanego
3 łyżki masła
3 łyżki cukru brązowego, najlepiej

na suchą, gorącą patelnię wsypać słonecznik, dodać masło i cukier wsypać, prażyć wszystko razem na jasno brązowy kolor, cały czas mieszając, po uprażeniu, ostudzony wyłożyć na masę kajmakową, dłonią przygniatając ziarno, by się ładnie przykleił słonecznik do masy.

Ps. dużo pisania, ale robienie tego ciasta, to sama przyjemność! bardzo szybko się wykonuje poszczególne etapy, a co najważniejsze, trud jest wart zachodu!

 Smacznego :)