czwartek, 6 lipca 2017

Strucla jabłkowa z Amaretto

Składniki:

1 szklanka mleka
2 żółtka
1 jajko
15 g drożdży
6 łyżek cukru
szczypta soli
500 g mąki pszennej 
1 łyżka masła (rozpuszczonego )
1 łyżka śmietany 

nadzienie: 

1 słoik jabłek 3/4 l (wystarcz na 2 strucle )
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki cukru
2 łyżki Amaretto 

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku dodać 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki, wymieszać, odstawić rozczyn do wyrośnięcia. Żółtka z jajkiem  utrzeć z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę . Następnie dodać wyrośnięty rozczyn i mąkę. Dobrze wyrobić ciasto (można robotem). Na  koniec wyrabiania ciasta dodać roztopione  masło i chwilę wyrabiać. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Jabłka połączyć z podanymi składnikami. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, dzielimy na dwie części. Każdą część  rozwałkować w długi  prostokąt, posmarować roztrzepanym białkiem, na ciasto rozprowadzamy nadzienie jabłkowe (nadzienie jabłkowe można zastąpić dowolnie wybranym dżemem, marmoladą itp.) Struclę zwijamy w rulon  lekko skręcamy w pół przekładamy do keksówek wysmarowanych tłuszczem. Wierzch ciasta smarujemy śmietaną, odstawiamy na ok. 10 minut aby strucle lekko podrosły Pieczemy w 160 C przez 30 -35 minut. Po upieczeniu, ostygnięciu dowolnie dekorujemy, np. lukrem, polewą czekoladową.























Smacznego :)