czwartek, 12 października 2017

Rogaliki z marmoladą

Rogaliki drożdżowe, bardzo chętnie sięgają po nie dzieci, ale nie tylko!. Bardzo proste wykonanie może być tylko zachętą, zachowują długo świeżość, są tak smaczne, że zapraszają się do ich wykonania i zdegustowania!

Składniki:
250 g margaryny lub masła
3 szklanki mąki
1/4 l śmietany 18%, (może być pół na pół jogurt grecki i śmietana)
5 dkg drożdży świeżych
2 łyżki cukru pudru do mąki
1 łyżka zwykłego cukru do rozczynu
marmolada twarda
jajo do posmarowania
cukier perlisty lub kryształ

Wykonanie:

W miseczce przygotowujemy rozczyn ze śmietany i drożdży: wlać śmietanę do miseczki, skruszyć drożdże, wsypać cukier, dobrze rozetrzeć, odstawić w ciepłe miejsce.
W tym czasie na stolnicę wysypać mąkę, dołożyć tłuszcz, dosypać cukier puder, wszystko razem posiekać nożem do uzyskania konsystencji kruszonki, następnie dodać rozczyn, nie musi być wyrośnięty, wszystko razem zagnieść w kulę, chwilę to trwa, podsypywać mąką, by się nie kleiło. Tak wyrobioną kulę ciasta włożyć do woreczka foliowego, włożyć na półkę do lodówki, najlepiej na noc.
Na drugi dzień ciasto wyjąć z woreczka, odkrawać po kawałku, rozwałkować dość cienko, podsypując mąką, wykrawać odwróconym, najlepiej kwadratowym pojemniczkiem, ja tak robię, jest to dobry pomysł na równej wielkości rogaliki. Wycięte w ten sposób placuszki smarujemy twardą marmoladą i zwijamy po przekątnej, zaginając końcówki do środka.
Odkładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, smarujemy rozbełtanym jajem i posypujemy grubym cukrem. Pieczemy do zrumienienia około 20 minut.






Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz