sobota, 28 października 2017

Rolada jogurtowa

Składniki 

3 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki 
1 mały jogurt
1 łyżeczka proszku do pieczenia
dowolny dżem (można wymieszać z masłem orzechowym)

Wykonanie 

Jajka ubijamy z cukrem do białości. Dodajemy jogurt, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie łączymy z masą jajeczną. Wykładamy ciasto na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 200C około 10-15 minut. Po upieczeniu ciepłe ciasto  wykładamy na bawełnianą  ściereczkę i zwijamy w rulon, zostawiamy do wystygnięcia. Przestudzone ciasto rozwijamy, smarujemy dżemem i ponownie rolujemy. Można roladę udekorować polewą czekoladową lub cukrem pudrem.


Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz