Składniki
500 g miodu
1 1/2 szklanki cukru
1 kg mąki pszennej
3 jajka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki śmietanki 30 %
1/2 łyżeczki soli
po 1 łyżce mielonych goździków, cynamonu,imbiru i kardamonu
1/2 szklanki posiekanej smażonej w cukrze skórki pomarańczowej
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
masa orzechowa
400 g zmielonych orzechów włoskich
250 g masła
250 g cukru pudru
3 żółtka
1/2 laski wanilii
pół kieliszka koniaku lub rumu
masa śliwkowa
500 g suszonych śliwek bez pestek
1/2 szklanki koniaku lub rumu
3 łyżki miodu
2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonych goździków
1/2 szklanki płatków migdałowych
2 łyżki posiekanych pistacji
Wykonanie:
W rondlu rozgrzać miód z cukrem stale mieszając podgrzewamy aż do wrzenia. Zdejmujemy z ognia odstawiamy do przestygnięcia. W śmietance rozpuszczamy sodę. Przestudzoną masę ucieramy w dużej misce dodając stopniowo przesianą mąkę, po jednym jajku, rozpuszczoną sodę oraz wszystkie przyprawy, posiekane orzechy i skórkę pomarańczową. Ciasto starannie wyrabiamy. Wyrobione ciasto owijamy w lnianą ściereczkę. Wkładamy do lodówki na 3-4 tygodnie. Dojrzałe ciasto dzielimy na 3 części, rozwałkujemy, pieczemy każdy placek oddzielnie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W nagrzanym piekarniku 180C około 20 minut. Po upieczeniu ciasto jest twarde, po 2-3 dniach, gdy zmięknie przekładamy przygotowanymi masami.
Masa orzechowa
Masło ucieramy z cukrem na puszystą pianę ucierając dodajemy stopniowo po 1 żółtku i łyżce orzechów. Pod koniec ucierania dodajemy posiekaną wanilię i koniak lub rum. Utartą masę lekko schłodzić
Masa śliwkowa
Umyte śliwki sparzyć wrzącą wodą, osączyć, wyłożyć do salaterki zalać koniakiem, przykryć odstawić na godzinę. Potem miksujemy z miodem, cynamonem i goździkami na koniec dodać płatki migdałów i orzeszki pistacjowe delikatnie wymieszać. Po przełożeniu masami piernik owijamy pergaminem, układamy na deseczce wierzch przykrywamy drugą deseczką i obciążamy.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz