2 szklanki mąki pszennej
2 żółtka
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru
4 łyżki miodu
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka przyprawy do piernika
lukier
1 białko
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
kolorowe cukierki do dekoracji
Wykonanie:
Na stolnicę przesiać mąkę z sodą. W rondelku rozpuścić miód razem z cukrem. Odstawić do przestygnięcia. Do przesianej mąki dodać łyżeczkę przyprawy do piernika, masło, żółtka oraz przestudzony miód. Zagnieść ciasto dokładnie wyrabiając. Na stolnicy oprószoną mąką rozwałkować ciasto o grubości 5 cm,wykrawać za pomocą foremek pierniczki układając na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 C około 15 minut. Upieczone pierniczki układamy na dużej tacy lub desce jeden obok drugiego. Białko ubić razem z cukrem pudrem na sztywną pianę, dodać sok z cytryny. Tak przygotowanym lukrem smarujemy za pomocą pędzelka pierniczki, posypując kolorowymi cukierkami (można posypać posiekanymi drobniutko orzechami).Udekorowane pierniczki odstawiamy w chłodne miejsce. Pierniczki można przechowywać w zamkniętym pudełku do 4 tygodni.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz