środa, 20 grudnia 2017

Królewiec miodowo -biszkoptowy

Bardzo efektowne, smakowite ciasto, warto upiec dzień wcześniej, zmięknie, smaki się cudownie zmiksują, nie jest zbyt pracochłonne, a efekt wspaniały, zapewniamy i polecamy!

Składniki
Ciasto miodowe 
2 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki cukru
15 dag margaryny
2 łyżki miodu
1 jajko
1 łyżeczka sody (rozpuszczona w 2 łyżkach mleka)
biszkopt
5 jajek
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Krem
3 szklanki mleka
2/3 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki tortowej
1 kostka margaryny
1 słoik dżemu  lub powideł (śliwkowych )

Wykonanie

Składniki na ciasto miodowe wrzucić do miski, za pomocą miksera wyrobić Ciasto podzielić na dwie części, każdą część  rozwałkować, przełożyć  na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia  Ciasto nakłuć widelcem. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 st.C, odstawiamy do przestudzenia
Biszkopt
Białka ubić z  solą, dodać cukier. Stale ubijając, dodać po żółtku, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia Pieczemy około 30 minut w temp 170 st. C. Połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. W pozostałym mleku rozprowadzić dwa rodzaje mąki, wlać do gotującego się mleka, ugotować, budyń odstawić do przestudzenia. Margarynę miksujemy dodając po łyżce przestudzonego budyniu, następnie układamy ciasta 1 -ciasto miodowe smarujemy 1/2 słoika dżemu lub powidłami, wykładamy  połowę utartego kremu 2 - ciasto biszkoptowe smarujemy pozostałym dżemem i kremem  Przykrywamy  całość ciastem miodowym  Dekorujemy czekoladą (mleczną, gorzką lub białą) rozpuszczoną  w kąpieli wodnej Ciasto odstawić w chłodne miejsce. najsmaczniejsze jest na następny dzień. 


Smacznego :)