piątek, 1 grudnia 2017

Piernik z marchewką

Bardzo smaczny, wilgotny, pulchniutki piernik, wspaniałości dodaje mu użyta surowa, starta marchewka, dlatego długo zachowuje świeżość i jest po prostu pyszny! Szybko się go przyrządza, jest bardzo łatwy , zdrowy i tani, a to wszystko czyni go atrakcyjnym i kuszącym ciastem, nieprawda?..

Składniki:

2 szklanki mąki
2 szklanki utartej marchwi
1 szklanka brązowego cukru
1 szklanka oleju słonecznikowego
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
2 łyżeczki przyprawy do piernika
skórka otarta z jednej pomarańczy

Polewa:
100 g mlecznej czekolady
2 łyżki mleka

 Wykonanie:

Oczyścić marchewkę, trzemy na drobnej tarce, myjemy pomarańczę, wycieramy, trzemy również na drobnej tarce, łączymy w miseczce z marchwią.
Do miski wlewamy olej, wsypujemy cukier, miksujemy, dodajemy jajka, miksujemy ok. 5 - 10 minut. Wsypujemy marchewkę ze skórką pomarańczową, dodajemy porcjami połączone ze sobą wszystkie sypkie składniki.
Keksową foremkę 25 x 10 cm smarujemy masłem, wysypujemy mąką i przelewamy ciasto.
Piec około 1 godziny (do suchego patyczka) w piekarniku, w temperaturze 180° stopni C. Po ostudzeniu, wyjąc piernik na paterę.
Rozpuszczamy czekoladę  z mlekiem, dobrze mieszamy, po wystudzeniu polewamy ciasto, można posypać płatkami migdałowymi lub orzeszkami (opcjonalnie).

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz