sobota, 20 stycznia 2018

Krupnik na serduszkach


Składniki:

5 łyżki kaszy jęczmiennej
50 dag serduszek drobiowych
3 marchewki
0,5 selera
2 pietruszka
listek laurowy
kilka ziarenka ziela angielskiego
1/2 pęczka natki pietruszki
5-6 ziemniaków
sól, świeżo zmielony pieprz
2 - 3 łyżki śmietany 18%
Wykonanie:

Serduszka wypłukać, oczyścić. Zalewamy ok 1,5 l wody.Gotujemy do miękkości, czyścimy warzywa. Marchewkę, seler, pietruszkę, ziemniaki kroimy w kosteczkę. Wywar z serc przecedzamy, zalewamy świeżą wodą dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie, zagotowujemy ponownie. Do gorącego wywaru dodajemy przygotowane warzywa oraz wsypujemy przepłukaną kasze. Gotujemy około 30-40 minut, 5 minut przed końcem gotowania zupę zabielamy śmietaną, na koniec do zupy dodać posiekaną natkę pietruszki.


Smacznego :)