czwartek, 15 lutego 2018

Ryż zapiekany z jabłkami

Doskonały deser, podwieczorek lub nawet obiad. Na letnie, ciepłe dni wspaniałe danie, właściwie sprawdza się o każdej porze roku!
 
Składniki:

2 torebki ryżu
1 szklanka mleka
2 szklanki wody
szczypta soli  
1/2 kostki masła
2 kg jabłek
4 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
bita śmietana (opcjonalnie)

Wykonanie:

Do garnka wlać szklankę mleka i 2 szklanki wody, dodać sól, ugotować ryż . Jabłka obrać zetrzeć na tarce o grubych oczkach wycisnąć nadmiar soku. Naczynie żaroodporne smarujemy kawałkiem masła wykładamy 3/4  torebki ryżu, na ryż połowę z tartych jabłek posypujemy 2 łyżkami cukru i układamy kilka plasterków masła. Ponownie układamy 3/4 torebki  ryżu, jabłka posypujemy cukrem oraz niewielką ilością cynamonu Na wierzch wykładamy pozostały ryż pozostałe masło w plastrach. Przykrywamy naczynie, zapiekamy w piekarniku w 180 st. C 30 - 40 minut Pod koniec zapiekania można odkryć naczynie aby przyrumienić ryż. Podajemy na gorąco z bitą śmietaną. 






Smacznego :)