czwartek, 1 lutego 2018

Ser smażony

Ciekawy pomysł na ser można rzec, topiony. Efektowny, spójrzcie, jak wygląda ciekawie, doskonale smakuje, zaskoczycie na pewno gości, takim nietuzinkowym dodatkiem ...

Składniki

1 litr mleka 3,2%
1 kg twarogu półtłustego
1/2 kostki masła 82%
1/2 papryki czerwonej i żółtej
3 ząbki czosnku
100 g orzechów włoskich
1 łyżeczka przyprawy warzywnej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka sody
1 żółtko
pęczek pietruszki lub świeżego kopru

 Wykonanie

W rondlu zagotować mleko, dodać rozgnieciony widelcem twaróg całość wymieszać i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut mieszając. Na miskę włożyć durszlak wylać ścięty twaróg (nie odciskać). Rozpuścić w rondlu masło. Do rozpuszczonego masła przełożyć twaróg, odlać z miski serwatkę, dodać pozostały na dnie twaróg. Dwa rodzaje papryki pokroić w małą kosteczkę czosnek przecisnąć przez praskę, orzechy posiekać, dodać do smażonego twarogu oraz pozostałe składniki. Dokładnie wszystko wymieszać, smażyć jeszcze na wolnym ogniu około 6 minut, ciągle mieszając. Na koniec smażenia dodać posiekaną natkę pietruszki. Ser wyłożyć do szklanej miski przykryć folią aluminiową pozostawić do wystygnięcia. Wystudzony ser wstawić do lodówki. Podajemy jako przystawkę, dodatek do kanapek.



 Smacznego :)