środa, 28 marca 2018

Jajka zapiekane w kurzej skorupce

Składniki:

5 dużych jaj
7 sztuk świeżych pieczarek 
2 plastry żółtego sera
1 małą cebulkę czerwoną
kilka gałązek natki pietruszki
sól i pieprz świeżo mielony
1 łyżka tartej bułki
1 łyżka masła

Wykonanie:

Jajka ugotować na twardo, ostudzić. Ostudzone jajka ostrożnie przeciąć na pół, razem ze skorupką używając noża z piłką. Delikatnie wyjąć ze skorupek białko z żółtkiem pokroić w drobniutką kosteczkę. Pieczarki oczyścić, cebulkę obrać. Kroimy w drobniutką kosteczkę pieczarki ,cebulkę , natkę pietruszki oraz plastry sera .Wszystko łączymy z pokrojonymi jajkami przyprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Z farszu formujemy kulki wkładamy do skorupek, posypujemy bułką tartą i wiórkami masła. Jajka ułożyć w naczyniu do zapiekania. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku 180 st C aż bułka się zrumieni .