środa, 16 maja 2018

Rolada marchewkowa

Bardzo wykwintna przystawka, pięknie prezentuje się na stole, ale i świetnie smakuje. Polecamy na świąteczny stół i nie tylko. Atutem także łatwość wykonania!

Składniki:

1/2 kg marchewki
4 jaja
1 łyżeczka ostrej musztardy
1 łyżeczki cukru
1łyżka masła
200 g twarogu (ja użyłam opakowanie serka homogenizowanego)
1-2 łyżki gęstej śmietany
szczypta chili, pieprz, sól do smaku
szczypiorek

Wykonanie:

Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej (wiórki). Masło rozgrzać na patelni, dodać marchewkę, cukier, pieprz, chili i sól do smaku. dusić około 10 minut, mieszać, na koniec dołożyć musztardę i zostawić do schłodzenia.
Po wystygnięciu dołączyć żółtka i dokładnie wymieszać, a białka ubić ze szczyptą soli, delikatnie połączyć z masą, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć, rozsmarować cienko na papierze, wyrównać i piec 20 minut w temperaturze 180 st. C.
Po upieczeniu wyjąć na ściereczkę, drugą przykryć na 1-2 minuty by odparował papier, a następnie go zdjąć. Zwinąć w rulon, ostudzić.
W tym czasie wymieszać twarożek z przyprawami, szczypiorkiem, ma powstać gładka masa.
Rozwinąć rulon, posmarować twarożkiem, ponownie zwinąć roladę, wstawić do lodówki, do schłodzenia. Podawać na półmisku, pokrojoną w plastry, dekorować szczypiorkiem, koperkiem jako samodzielną przekąskę.


Smacznego:)