niedziela, 16 września 2018

Rolada szpinakowa

Kolejne danie ze szpinaku i to po raz kolejny rolada. Stanowi doskonałą przekąskę - można ją przygotować na przyjęcie dla gości, na wielkanocne danie, jak również na co dzień, dla domowników. Pięknie wyglądająca, dietetyczna, a co ważne - w lodówce, zawinięta w folię spożywczą może sobie leżeć i nabiera smaku....szybko się ją przygotowuje, świetnie się kroi w plastry, no i oczywiście doskonale smakuje!!

Składniki:

4 jaja
paczka mrożonego szpinaku (najlepszy brykiecik);
olej - 3/4 szklanki
Nadzienie:
6 jaj ugotowanych;
musztarda;
serek topiony (2 trójkąciki);
puszka tuńczyka we własnym sosie;
sól, pieprz, koperek

Wykonanie:

Ubić białka z odrobiną soli. Do rozmrożonego, wyciśniętego szpinaku dodać żółtka i wymieszać.  Dołożyć pianę z białek i delikatnie ją wmieszać w szpinak. Całość połączyć z olejem. Papierem do pieczenia wyścielić dużą blaszkę (oryginalną z piekarnika). Ważne, żeby papier, którym wyłożona jest blaszka, był dobrze posmarowany tłuszczem, wówczas cieniutka rolada ładnie odchodzi od papieru i nie ulega uszkodzeniu.
Rozsmarować na papierze ciasto, wstawić do piekarnika i piec 15-20 minut w temperaturze180 stopni.
W tym czasie zetrzeć na tarce lub drobno pokroić jajka, dodać łyżkę ostrej musztardy i serek topiony. Następnie doprawić solą i pieprzem, dodać drobno pokrojony koperek.
Na cieście rozsmarować gotową masę jajeczną. Wzdłuż jednego z brzegów wyłożyć odsączonego z zalewy tuńczyka. Zwijać roladę, zaczynając od brzegu wyłożonego tuńczykiem - powinna się pięknie zwijać.
Uzyskany rulon zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki, do schłodzenia.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz