Przetwarzajmy skarby z naszych ogródków na zimę, czasem warto nawet kupić na ryneczku i przetworzyć, o tej porze to niewielki koszt, a zimą jak znalazł takie wspaniałości ... otworzyć słoiczek i schrupać jako dodatek do kanapki, obiadu! Ta sałatka jest świetnym przykładem, małym nakładem pracy, tylko chęci!, a efekt?- zapewniamy, doskonały
Składniki
4 kg świeżych ogórków średniej wielkości
25 dag marchewki
5 dużych cebul
2 łyżki soli
pęczek natki pietruszki
zalewa :
1 szklanka octu 10%
1 szklanka cukru
1/3 szklanki oleju rzepakowego
Ogórki umyć (nie obieramy) pokroić w plasterki. Marchewkę obrać pokroić też w plasterki, można zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Cebulę obrać pokroić w pół księżyce .
Wszystkie składniki przełożyć do większej miski, posolić, odstawić na godzinę
Składniki na zalewę zagotować, wlać do sałatki ogórkowej. Odstawić na 2 godziny .
Przed włożeniem sałatki do słoików dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać.
Nakładamy sałatkę do słoików mocno dokręcając nakrętki .Pasteryzujemy w garnku z niewielką ilością wody, wyłożonym ściereczką lub ręcznikiem kuchennym około 10 minut .Wyciągamy słoiki z garnka odwracamy do góry dnem odstawiamy do wystygnięcia .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz