środa, 14 sierpnia 2019

Papryka w miodzie




2 kg papryki czerwonej
kilka ząbków czosnku
ziele angielskie,gorczyca 
zalewa
8 szklanek wody
1 ,1/2 szklanki octu 10%
6 łyżeczek soli(kamiennej)
1 szklanka cukru
4 łyżki miodu
Paprykę umyć ,oczyścić z ziarenek .Pokroić po 6 -8  pasków po długości.   Przygotować słoiki 580 mil.Do każdego słoika włożyć po ząbku czosnku ,pół łyżeczki gorczycy po 2 ziarnka ziela angielskiego .Paprykę włożyć do słoików .Wodę ,sól ,cukier oraz ocet zagotować .Do zagotowanej zalewy dodać miód ,wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się miodu .Gorącą zalewą zalać paprykę,dokładnie po zakręcać słoiki .Pasteryzować 10 minut w nie wielkiej ilości wody .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz