wtorek, 20 stycznia 2015

Fasola w sosie pomidorowym z parówką

Warto na zimę zaopatrzyć naszą spiżarnię w zapasy, które później możemy wykorzystać na szybki obiad, jak w tym przypadku, użyliśmy zrobione jesienią pomidory z cebulką.


Składniki:

300 gram fasoli 
1 słoik pomidorów z cebulą
150 g boczku wędzonego 
2 cebule
200 g parówek z szynki
majeranek, papryka mielona słodka oraz ostra, sól, świeżo zmielony pieprz.
1 łyżka oliwy


Wykonanie:

Fasolę moczymy na noc w zimnej wodzie, gotujemy. Boczek kroimy w kosteczkę, cebulę obieramy, kroimy w piórka. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy boczek chwilę smażymy, dodajemy pokrojoną cebulę smażymy 5 minut. Parówkę kroimy w plasterki dorzucamy do  garnka smażymy 5 minut. Blenderem miksujemy pomidory i wlewamy do garnka gotujemy 15 minut. Przyprawiamy do smaku.





Smacznego :)