niedziela, 18 stycznia 2015

Szynka pod czerwoną pierzynką

Potrawę można przyrządzić na obiad, dodatkiem mogą być kluchy szare , jakże rewelacyjnie również smakuje na zimno.



Składniki:

1,3 kg szynki
1 kg czerwonej kapusty
2 cebule
15 rodzynek
liść laurowy
2 łyżki gęsiego smalcu
1 łyżka zmielonych prawdziwków 

Marynata:

2 łyżki majonezu
domowej roboty mieszanka ziołowa ( tymianek, papryka słodka, chili, rozmaryn, kolendra mielona, gałka muszkatołowa, oregano, suszony czosnek, suszona cebula, sól, majeranek)


Wykonanie:

1 dzień:

Szynkę myjemy i osuszamy. Mięso obsypujemy mieszanką ziołową, wierch szynki smarujemy majonezem, w ten sposób mięso odstawiamy na 24 h do lodówki.

2 dzień:

Czerwona kapustę szatkujemy i sparzmy. Naczynie żaroodporne smarujemy smalcem gęsim wykładamy ok 0,5 kg kapusta czerwonej sparzonej na to kładziemy warstwowo obraną jedną cebulę pokrojoną w piórka, zamarynowaną szynka, sypiemy rodzynki, cebula, kapusta czerwoną, parę listków laurowych oraz na samym wierzchu wszystko posypujemy łyżeczką zmielonych prawdziwków. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez  20 min, następnie zmniejszamy do 160 (termoobieg)i pieczemy przez godzinę.






Smacznego :)