piątek, 27 marca 2015

Talerz przekąsek Wielkanocnych

Kolorowe jajka, w tej wersji naprawdę kuszą wyglądem i smakiem, na wielkanocnym stole nie może ich zabraknąć...


Składniki na jajka nadziewane:

8 jajek
3/4 szklanki majonezu
1 łyżka musztardy
1 łyżka keczupu
3 łyżki mrożonego groszku
papryka wędzona słodka w proszku
sól, świeżo zmielony pieprz
curry

Składanki na ziołowe kulki:

15 dag pleśniowego sera
15 dag twarogu
1 cebula
2 ząbki czosnku
posiekane zioła:
szczypiorek, natka pietruszki, bazylia, rukola
pół szklanki jogurtu naturalnego
sól, świeżo zmielony pieprz.

Ponadto:

rukola
koperek
drobno posiekana czerwona papryka

Wykonanie:

Jajka nadziewane

Jajka gotujemy na twardo, studzimy obieramy ze skorupek, przekrawamy wzdłuż wyjmujemy żółtka. Groszek wrzucamy na osolony wrzątek gotujemy 5 minut, odcedzamy. Żółtka ucieramy z majonezem, przyprawiamy solą i pieprzem świeżo zmielonym. Masę dzielimy na 3 części. Do jednej części dodajemy musztardę oraz curry. Do drugiej części dodajemy zmiksowany groszek, a do trzeciej części dodajemy keczup i paprykę. Połówki jajek układamy na talerzu napełniamy kolorowymi masami ozdabiamy drobno posiekana papryką.

Ziołowe kulki

Twaróg rozetrzeć z serem pleśniowym, dodając stopniowo po łyżeczce jogurtu tak aby powstała gładka masa. Czosnek obieramy, siekamy oraz rozcieramy z solą. Cebulę obieramy bardzo drobno siekamy dodajemy do masy serowej. Dodajemy następnie drobno posiekane zioła, przyprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Masę wstawiamy do schłodzenia najlepiej na całą noc. Z masy formujemy kulki wielkości orzechów włoskich układamy na rukoli, dekorujemy koperkiem.






Smacznego :)