środa, 22 lipca 2015

Gołąbki z młodej kapusty

Składniki:

1 główka młodej kapusty
100 g ryżu
500 g mielonego mięsa(gulaszowego)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 marchewkę
1 łyżka masła
pęczek kopru świeżego

2 łyżki Sosu paprykowo- pomidorowy cioci Rysi
1 małą śmietanę 18%

sól, pieprz świeżo mielony
3/4 l bulionu warzywnego


Wykonanie:


Kapustę parzymy w gotowanej wodzie, oddzielamy liście, odkładamy do wystudzenia. Ryż gotujemy na sypko studzimy. Cebulę kroimy w kostkę podsmażamy na maśle. Marchewkę obieramy trzemy na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Do wystudzonego ryżu dodajemy mięso, podsmażoną cebulę, startą marchewkę przeciśnięty czosnek przez praskę oraz pokrojony koperek, przyprawiamy solą, pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy. Wyrobiony farsz nakładamy na liście kapusty zwijamy w kształcie koperty. Układamy gołąbki w garnku wyłożonym 2 liśćmi kapusty zalewamy bulionem. Gotujemy 50 minut na wolnym ogniu. Odlewamy 1 szklankę wywaru wlewamy sos paprykowo-pomidorowy, śmietanę roztrzepujemy dokładnie, zalewamy powstałym sosem gołąbki gotując jeszcze przez chwilkę.


Smacznego :)