1 główka młodej kapusty
1 duża cebula
2 marchewki
200 g szynki wędzonej
2 łyżki masła
1 łyżka żurawiny suszonej
2 łyżki dowolnego tłuszczu
1 łyżka sosu ajwar
1 listek laurowy
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżkę octu winnego
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Kapustę szatkujemy, sparzamy wrzącą wodą odcedzamy. Kapustę przekładamy do garnka dodajemy tłuszcz, startą marchewkę na tarce jarzynowej o grubych oczkach, listek laurowy, gotujemy na wolnym ogniu. Cebulę obieramy kroimy w półksiężyce podsmażamy na maśle. Szynkę kroimy w kostkę dodajemy do podsmażonej cebuli, smażyć razem około 10 minut. Przekładamy do gotującej się kapusty, dodajemy opłukaną żurawinę, sos paprykowo-pomodorowy oraz pieprz ziołowy. Pod koniec gotowania doprawiamy octem winnym solą oraz pieprzem. Podajemy na gorąco z dowolnym pieczywem lub ziemniakami.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz