sobota, 4 lipca 2015

Kapustka z wędzoną szynką oraz żurawiną

Składniki:

1 główka młodej kapusty
1 duża cebula
2 marchewki
200 g szynki wędzonej
2 łyżki masła
1 łyżka żurawiny suszonej
2 łyżki dowolnego tłuszczu
1 łyżka sosu ajwar
1 listek laurowy
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżkę octu winnego
sól, pieprz do smaku


Wykonanie:

Kapustę szatkujemy, sparzamy wrzącą wodą odcedzamy. Kapustę przekładamy do garnka dodajemy tłuszcz, startą marchewkę na tarce jarzynowej o grubych oczkach, listek laurowy, gotujemy na wolnym ogniu. Cebulę obieramy kroimy w półksiężyce podsmażamy na maśle.  Szynkę kroimy w kostkę dodajemy do podsmażonej cebuli,  smażyć razem około 10 minut. Przekładamy do gotującej się kapusty, dodajemy opłukaną żurawinę, sos paprykowo-pomodorowy oraz  pieprz ziołowy. Pod koniec gotowania doprawiamy octem winnym solą oraz pieprzem. Podajemy na gorąco z dowolnym pieczywem lub ziemniakami.




Smacznego :)