środa, 2 września 2015

Śledzie w pomidorach

Czas na rybkę...,a tu propozycja smażonych świeżych śledzi w zalewie słodko-kwaśnej ze względu na sos paprykowy - pomidorowo - cebulowy, prawda, że kuszą i zachęcają do degustacji?

Składniki:

1 kg świeżych śledzi bez głów
2 jajka 
mąka krupczatka 
olej do smażenia 

Zalewa 

1 litr wody 
2 łyżki octu 10 %
1 łyżka soli 
1 łyżka cukru 
2 listki laurowe 
3 ziarnka ziela angielskiego 
1 słoiczek przecieru pomidorowego 30%
1 słoiczek sosu paprykowo- pomidorowego cioci Rysi

Wykonanie:

Śledzie myjemy, suszymy. Na patelni rozgrzewamy olej. Śledzie panierujemy w roztrzepanym jajku a następnie obtaczamy w mące krupczatce, smażymy z obu stron na złoty kolor około 10 minut. Wodę zagotować  z octem, solą, cukrem i przyprawami dodajemy pomidory z cebulą, przecier pomidorowy oraz sos paprykowo - pomidorowy wszystko razem zagotować. Usmażone śledzie układamy w słoiku zalewamy gorącą zalewą pomidorową zakręcamy mocno odstawiamy do przestygnięcia przykrywając ściereczką kuchenną. Wystudzone słoiki przechowujemy w lodówce do miesiąca. Do dłuższego przechowania należy słoiki ze śledziami pasteryzować przez 10 minut. 





Smacznego :)