Czas na rybkę...,a tu propozycja smażonych świeżych śledzi w zalewie słodko-kwaśnej ze względu na sos paprykowy - pomidorowo - cebulowy, prawda, że kuszą i zachęcają do degustacji?
Składniki:
1 kg świeżych śledzi bez głów
2 jajka
mąka krupczatka
olej do smażenia
Zalewa
1 litr wody
2 łyżki octu 10 %
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
2 listki laurowe
3 ziarnka ziela angielskiego
1 słoiczek przecieru pomidorowego 30%
1 słoiczek sosu paprykowo- pomidorowego cioci Rysi
Wykonanie:
Śledzie myjemy, suszymy. Na patelni rozgrzewamy olej. Śledzie panierujemy w roztrzepanym jajku a następnie obtaczamy w mące krupczatce, smażymy z obu stron na złoty kolor około 10 minut. Wodę zagotować z octem, solą, cukrem i przyprawami dodajemy pomidory z cebulą, przecier pomidorowy oraz sos paprykowo - pomidorowy wszystko razem zagotować. Usmażone śledzie układamy w słoiku zalewamy gorącą zalewą pomidorową zakręcamy mocno odstawiamy do przestygnięcia przykrywając ściereczką kuchenną. Wystudzone słoiki przechowujemy w lodówce do miesiąca. Do dłuższego przechowania należy słoiki ze śledziami pasteryzować przez 10 minut.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz